Wat is het verschil tussen Cryo Hops® en gewone hop?
CRYO Hop
Je hebt het misschien wel eens op onze blikken gezien, CRYO CITRA, CRYO POP, CRYO NELSON, maar wat is Cryo precies en waarom zou je dit bijzonder hetende ingrediënt gebruiken als brouwer? Wij gaan je er alles over vertellen.
Wat zijn Cryo Hops®?
Afgeleid van het Griekse woord ‘kryos’, wat vorst betekent. Cryo Hops® ontstaan door een innovatieve hopverwerkingstechnologie die hele hopbellen scheidt in twee componenten: geconcentreerde lupuline en bracteeën.
Tijdens het verwerkingsproces van het scheiden van het plantmateriaal tot het persen van pellets, worden alle componenten van de hop behouden door gebruik te maken van hele lage temperaturen (vandaar cryogeen) in een stikstofrijke omgeving. Het unieke aan op lage temperaturen dit proces plaats te laten vinden, is dat je zoveel mogelijk van de lupuline behoud. Het is wel een complex proces waar onze hopproducent Yakima Chief Hops veel unieke equipment voor heeft moeten ontwikkelen en aanschaffen om het proces überhaupt te kunnen laten plaatsvinden.
Voordelen van Cryo Hops®
In de lupuline zitten de essentiële oliën waar hop z’n smaak mee geeft en waar jij dus zo van houdt in onze IPA’s. Als je onder kamertemperatuur dit verwerkingsproces zou laten uitvoeren, worden de oliën in de lupuline door het samenpersen te heet en breek je best wat olie af. Hierdoor is er verlies van smaak en houd je meer plantmateriaal t.o.v. lupuline over en dat heb je liever niet als IPA brouwer. Cryo Hops® zijn ontworpen om intense hopsmaken en -aroma’s te leveren, waardoor brouwers zoals wij efficiënt grote hoeveelheden alfazuren en oliën kunnen doseren zonder wrange smaken of plantaardige nasmaken te krijgen. Cryo Hops®-pellets kunnen overal worden gebruikt waar traditioneel hele hopbellen en hopkorrels worden toegepast, dus de brede inzetbaarheid is een absoluut voordeel.
Nadelen van Cryo Hops®
Je kunt niet alleen maar brouwen met Cryo Hops®. Wij hebben meerdere tests gedaan door 100% van de hopload te vervangen met Cryo Hops®, maar de bieren proeven wat leeg aan. Je hebt toch wat plantmateriaal van gewone hop nodig om een goede, straffe bitter in je bier te krijgen en het echt naar bier te laten smaken. In onze beleving zijn 100% Cryo Hops® bieren zeer zoetig en fruitig en daardoor is de balans vaak wat zoek. Niet alleen de juiste dosis uitkiezen is een probleem, wat er ook nog aan vasthangt is het prijskaartje. Cryo Hops® zijn twee keer zo duur als gewone hop, puur vanwege het cryogene proces. Daarom is het als brouwer goed kijken of je het gewenste resultaat er wel uithaalt. Wij hebben onze balans gevonden en vinden een goede hopsmaak en geur als IPA specialist gewoon ontzettend belangrijk, maar daar hangt dus wel een prijskaartje aan. Als laatste zijn Cryo Hops® maar in een beperkte hoeveelheid soorten hop beschikbaar. Daarom kun je nog niet misschien je favoriete hopsoort in Cryo vorm toepassen. Desondanks is het een mooie ontwikkeling waar wij erg enthousiast over zijn.