Tap takeover!

Wat is een tap takeover?

Tap takeovers zijn evenementen waarbij een brouwerij voor één avond in de spotlight in jouw horecazaak staat. Het is een trend die uit Amerika is overgewaaid. In een tap takeover worden een aantal (en soms alle) tapkranen tijdelijk in gebruik genomen door de craft brouwerij. Soms brengt een brouwerij zelf een mobiele bar, waardoor eventuele contracten met AbInbev of andere macro brouwerijen niet overtreden worden.

Personeel van de brouwerij (en meestal ook de brouwer) komt met een selectie van hun beste bieren jouw klanten een unieke bierbeleving geven. Het is een mogelijkheid voor de brouwerij om zichzelf zichtbaar te maken en een waardevolle marketingtool voor horecazaken die zich specialiseren in craft bier. Een leuke manier om meer klanten naar de horecazaak te trekken en bestaande klanten iets extra’s te geven.

Tap takeovers door Brouwerij LOST

Brouwerij LOST is gespecialiseerd in het leveren van een unieke bierbeleving. Wij vinden het gaaf om meer dan bier te zijn. Sinds 2021 host ons team al proeverijen en tap takeovers in de horeca. Daarbij zijn we een full-service leverancier. Alles doen we om jou zo veel mogelijk te ontzorgen.

Op 29 december 2022 was Brouwerij LOST bijvoorbeeld aanwezig bij het Duyckercafé in Hoofddorp. We brachten 6 verschillende soorten bieren mee, waaronder de exclusieve collaboration (NEDIPA) met Floem bier. De bieren werden geschonken in glazen van Brouwerij LOST en brouwer Lorenzo was op het evenement aanwezig om de klanten alles over de bieren te vertellen. Op alle tafels lag een menukaart met alle bieren die deze avond mee waren, inclusief een korte beschrijving van het smaakprofiel per bier. Zo konden klanten zelf kiezen in welke volgorde ze de bieren willen. Tevens lagen er custom Brouwerij LOST viltjes op iedere tafel en rond de bar.

Wicher Elzinga, manager van het café, gaf aan: “Iedereen vond het een onwijs gaaf evenement!”
De gemaakte omzet voor deze donderdagavond oversteeg meteen al de gemaakte kosten met 25%.

De kosten van een tap takeover

Tap Takeovers zijn succesvol wanneer beide partijen tevreden zijn. Zo heb jij als horecazaak misschien niet de behoefte aan een veel te grote afnameplicht of verborgen kosten. Ons concept is daarom simpel. Dit is waar jouw kosten uit bestaan:

Vaste kosten:
1. Logistiek: Brouwerij LOST rekent geen kosten voor het transport naar jouw zaak toe, tenzij je zaak op een afstand groter dan 50km vanaf Zaandam ligt. In overleg geven we je de optie om een vast bedrag voor het transport te dekken, of door meer bier af te nemen.
2. Mobiele bar wel/niet: Wanneer je met een contract zit waardoor je eigen kranen niet kunt gebruiken, kan brouwerij LOST met 4 eigen kranen komen. De kosten hiervoor zijn €35,-.
Als we op jouw kranen of mobiele bar kunnen draaien, is dat uiteraard gratis.
3. Brouwerij LOST glazen: Geen kosten, ook niet als er een glas op het evenement stuk gaat.

Ligt jouw zaak in Noord Holland en kunnen we op al jouw kranen aan de gang? Dan zijn je vaste kosten €0.
Wil je dat wij met de bar komen en ligt je zaak in Utrecht? Dan zijn je vaste kosten ongeveer €70,-.

Variabele kosten:
Voorafgaand brengen we jou op de hoogte van de actuele voorraad en prijzen waaruit de selectie voor de tap takeover kan bestaan. Ieder bier heeft een andere kostprijs en dus ook een andere inkoopprijs. 
4. Fusten bier: fustprijs van een blond bier is rond de €85,-, voor een (NE)IPA van 5,5% €95,-, voor een NEDIPA €115,- en een fruited sour €130.
5. Blikken bier: Afname start vanaf een doos van 24, hierna per sets van 12. 

Een doos blond (24x 33CL) gaat voor €45,-, een doos IPA (24x 33CL) gaat voor €53,-, een doos NEIPA (24x 44CL) voor rond de €75,-, een doos NEDIPA (24x 44CL) voor rond de €85,- en een doos fruited sour (24x 44CL) voor rond de €89,-.

Met 6 bieren op de tap zijn je variabele kosten ongeveer €600,-.
Met 1 bier op de tap en 5 bieren op blik (1 doos allemaal), zijn je variabele kosten ongeveer €450,-.

 

Wanneer is een tap takeover met Brouwerij LOST geschikt voor jouw zaak?

Er zijn een paar manieren om erachter te komen of een tap takeover een goed idee is. Onze ervaring leert dat we samen een goede avond beleven wanneer:

  • Je vaste klanten liefhebbers van craft bier zijn en wekelijks nieuwe bieren willen proberen
  • Je een continu wisselend assortiment aanbied
  • Craft bier in jouw zaak echt leeft en een groot deel van je omzet in bier is

Een tap takeover met ons is niet zo’n goed idee wanneer:

  • Je vaste klanten vooral van klassieke speciaalbieren houden en niet graag nieuwe dingen willen proberen
  • Je een vrij vast assortiment hebt waar niet veel in gewisseld wordt
  • Craft bier meer een bijzaak is dan dat het de hoofdmoot van je onderneming is

Wil jij een tap takeover bij jouw horecazaak?

Laat je gegevens dan even achter. We nemen snel contact met je op om het evenement te bespreken.

RECEPTONTWIKKELING

Daarom zijn we met THIOLIZER op zo’n 70% van de potentiële thiolproductie gaan zitten, door voornamelijk te werken met Duitse Perle en Amerikaanse Citra hop. Om een meer uitgebalanceerd tropisch fruitprofiel te krijgen, zijn daar nog Azacca en El Dorado hop aan toegevoegd; hopsoorten die van zichzelf heel lekker zijn, maar weinig tot geen thiols bij zich dragen. Dit is meer om de balans te bewaren. Wij vinden dat een complex fruitig profiel juist door meerdere lagen het beste tot hun recht komen.

Om dat mooie, zoete, fruitige karakter verder te ondersteunen, hebben wij in THIOLIZER veel van de moutstort met haver gevuld. Dit geeft het bier een vol, dik, romig en zacht mondgevoel, wat wij perfect vinden aansluiten bij deze geuren en smaken. Zo zijn we in Nederland, op onze eigen manier, aan het ontdekken wat thiols voor ons kunnen betekenen. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?